HDMI kabel kopen plaatje

HDMI kabel kopen

Geplaatst door

Google eens ‘HDMI kabel kopen’. Je zult enorm veel zoekresultaten krijgen, door de pagina’s zie je de juiste pagina niet meer. Welke kabel heb jij nodig en welke winkel biedt de beste kabel aan? Wat zijn de verschillen tussen de kabels? In deze blog proberen we het een en ander uit te leggen.

Apparaten kunnen verschillende HDMI versies hebben. Voor kabels maakt de HDMI versie gelukkig niet uit. Als voorbeeld: als jouw apparaat HDMI 2.0 aansluitingen heeft, is het niet nodig om per se een HDMI 2.0 kabel te gebruiken.

Er zijn echter wel verschillen in kabels. In de eerste plaats kan je de keuze hebben om een HDMI kabel te kopen die wel of geen ethernet ondersteunt. Ethernet wordt in de volksmond als internet aangeduid. Dit is dus de mogelijkheid op dataoverdracht. Een HDMI kabel die ethernet ondersteunt kan dus ook gebruik worden als netwerkkabel. Ten tweede is er een verschil in snelheid die een kabel ondersteunt. Bij de meeste kabels is dit High Speed. Dit betekent dat de kabel hoge resoluties, 3D en alle andere HDMI functies ondersteunt. De meeste korte HDMI kabels zijn meteen High Speed. Bij langere kabels is Standard Speed normaal. Bij hele goedkope kabels is dit ook het geval. In dit geval wordt er een lagere maximale resolutie ondersteunt. Functies zoals 3D worden vaak ook niet ondersteunt.

Kwaliteit HDMI kabel kopen

De keuze is enorm als je een HDMI kabel wilt kopen. Naast de versies: wel of geen ethernet ondersteuning en High Speed of Standard Speed heb je ook nog te maken met de fabricering van de kabel. De kwaliteit kan namelijk in het ene geval laag zijn en in het andere geval hoog. Je kan een goedkope kabel kopen voor al €2,99 bij een winkel die handelt in van alles, maar deze zal van een veel mindere kwaliteit zijn. Het komt namelijk bij goedkope HDMI kabels vaak voor dat een plug van de kabel afbreekt en blijft hangen in het apparaat. Als dit gebeurt moet je namelijk alles van de HDMI plug uit het apparaat verwijderen. Mocht er iets blijven zitten dan zal je televisie gerepareerd moeten worden. Dit zijn onnodige kosten die gemakkelijk voorkomen hadden kunnen worden door een iets duurdere HDMI kabel te kopen.

Bijna iedere goede HDMI kabel heeft metalen hulzen om de plug en vergulde connectoren. Als de verkoper je meer wilt laten betalen omdat de connectoren verguld zijn, dan is dit onzin. De metalen huls biedt echter wel een toevoeging. Niet iedere HDMI kabel heeft een metalen huls om de plug. Deze huls zorgt er voor dat de plug veel minder snel van de kabel afbreekt.

De afscherming van de HDMI kabel is ook een belangrijk punt. Een goedkope kabel biedt weinig bescherming tegen elektronische interferentie, ook wel signaalverlies. Voor korte lengtes en lage resoluties maakt dit nagenoeg niet uit, maar voor hoge resoluties en lange kabels maakt dat wel uit. Bij aanschaf van een HDMI kabel is het dus belangrijk om te weten wat voor kabel je koopt en voor welk doel; hoge of lage resolutie en korte of lange kabel. In de meeste gevallen zul je kiezen voor een betere, hogere kwaliteit kabel.

Als je een HDMI kabel koopt, zul je ook bepaalde merken tegenkomen die misschien een goede indruk op je hebben. Sommige merken zijn echter te duur voor de kwaliteit die ze geven. Voorbeelden hiervan zijn Monster en Audioquest. Deze merken kun je dus gerust in de schappen laten liggen, hetgeen waar je voor betaald is namelijk de verpakking en het merk. In de meeste gevallen dat je een HDMI kabel koopt, is dit nou net niet de reden waarom je het koopt. Merken die een goede prijs/kwaliteitverhouding hebben zijn onder andere Supra en Accell.