zeilkleding plaatje

Goede zeilkleding voor de lokale buitjes

Geplaatst door

We hebben tot nu toe een fantastisch voorjaar met vele mooie en warme dagen. Er zullen dus zeker al behoorlijk wat mensen lekker het water op gegaan zijn om lekker te gaan zeilen. Met warm weer en weinig wind kan je het prima met de korte broek af op je jacht. Als het wat minder is en de wind steviger zal je goede zeilkleding moeten dragen om het enigszins aangenaam te houden. Het aanbod van zeilkleding is behoorlijk groot zodat hier ook een lichte keuzestress om de hoek kan kijken en wellicht haak je af doordat je simpelweg niet meer weet wat je nu nodig hebt. Daarom de hoogste tijd om op lokaalcentraal.nl wat meer te vertellen over zeilkleding

De zeiljas als onderdeel van zeilkleding

Het belangrijkste element van zeilkleding is waarschijnlijk de zeiljas. Deze beschermd je het meest tegen opspattend water en wind als je op je jacht lekker aan het zeilen bent. Vaak zijn in deze zeiljas ook de meeste functionaliteiten verwerkt. Een goede capuchon is daarin een belangrijk element. De kwaliteit van de capuchon is een belangrijk verschil met de regenjas. Die van de zeiljas is vaak goed af te sluiten en heeft een soort cap vaak die je ogen beschermen tegen spetterend zeewater. In sommige gevallen is het reddingsvest zelfs verwerkt in de jas. Dat kan zijn met een element die zorgt dat je reddingsvest wordt opgeblazen als je te water raakt of één die je zelf kan opblazen. Die laatste is wat minder verstandig. Het gevaarlijkste is namelijk als je in een extreme situatie bewusteloos te water raakt. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren doordat je de giek tegen je hoofd krijgt. Als je bewusteloos te water raakt moet je reddingsvest ervoor zorgen dat je op je rug komt te drijven en dat je hoofd boven water blijft. Hierdoor verdrink je niet en kan je levend gered worden.

De overige onderdelen van de zeilkleding

Andere belangrijke elementen van de zeilkleding zijn de zeillaarzen. Zeker op jacht zijn goede zeillaarzen belangrijk. Dit om ervoor te zorgen dat je niet uitglijdt en ze moeten er ook voor zorgen dat er geen lelijke zwarte strepen op je dek komen door bijvoorbeeld een zwarte zool. De zeilbroek is ook vrij bepalend. Meestal is deze in de vorm van een soort overal zodat deze niet makkelijk kan afzakken en je wordt hierdoor minder snel nat.